28.3.2017

Peliesittely: Sana sanasta

* Kaupallinen yhteistyö

Sana sanasta jatkaa Kirjainkivan ja Sanasokkelon jalanjäljissä. Tykkään paljon näiden kaikkien olomuodosta  luokkakäytössä: Kortteja voi jakaa useille pareille tai tehtäväpisteille. Kun tehtävät ovat erillään, joukosta voi valikoida myös omalle ryhmälle sopimattomat pois. Pyyhittävä tussi säästää myös jatkuvalta monistamiselta, kun tehtävän voi tehdä korttiin yhä uudestaan. Isossa ryhmässä tusseja on kuitenkin hankittava enemmän kuin se yksi paketin mukana tuleva. Kortteja voi olla vaikea nivoa muuhun opetukseen pakkana, sillä suurin yhdistävä tekijä korteille on leikkimielinen kielen tutkiminen. Kirjainkivan aakkosia lukuun ottamatta kortit sopivatkin parhaiten pieniksi välipaloiksi.


Aikaisempien pakkojen tehtävätyyppien toistuminen ei ole ongelma, sillä pakkaan on keksitty uudet kehystarinat ja kuvitukset uusien sanojen, sanaperheiden ja sana-arvoituksien harjoittelemiseksi. Kieltä tarkastellaan muun muassa keittiövälineitä kuvaristikoihin täyttämällä ja sanaruudukosta kalalajeja, mausteita tai puita etsimällä. Ruokia ryhmitellään, nimiä aakkostetaan, sanoja täydennetään hedelmiksi. Kirjaimista muodostetaan sanoja järjestämällä, kirjainpötköjä katkomalla tai niistä kirjaimia poistamalla. Sanojen alkuäänteistä tai lopputavuista koostetaan uusia. Korteista voikin poimia monia erilaisia tehtäväideoita, jos ne sellaisenaan eivät sovi omalle ryhmälle. 
Mukana on myös muutamia uusia tehtävätyyppejä, joista suurin osa keskittyy metakieleen ja kielenhuoltoon. Esimerkiksi hevosten nimet täytyy ratkoa nimen kuvailun mukaan tai rosvo selvittää nimestä annettujen vihjeiden avulla. Papukaijan puheesta erotetaan oikeat verbien perusmuodot väärin kirjoitetuista: voiko verbin perusmuodossa olla kolmea vokaalia peräkkäin? Aakkosiin ja äänteisiin keskittyviä tehtäviä on myös vokaaleista ja konsonanteista. Oppijaa pyydetään kertomaan, tuleeko perusmuotoiseen sanaan yksöis- vai kaksoiskonsonatti, nk vai ng, pitkä vai lyhyt vokaali. Perustaitoja isojen alkukirjainten, pisteiden ja yhdyssanojen suhteen päästään myös harjoittelemaan.


Noin sadan tehtävän korttipakka (50 korttia) on suunnattu 7-9-vuotiaille äidinkielisille, ja S2 -opetuksessakin ne sopivat parhaiten laajan sanavaraston hallitseville alakoululaisille.. Tehtävät on merkitty vaikeiksi ja helpoiksi, mutta S2-opetuksessa merkinnät eivät useinkaan pidä paikkaansa: lukutaitoiselle aikuiselle S2-oppijalle aakkosjärjestys on todennäköisesti helppo, mutta sekoitettujen kirjainten jäsentäminen sanaksi voi olla vaikeaa. Tehtävien sanalliset vastaukset voi tarkistaa mukana tulevasta vastauskortista.
Itselleni korttipakan nimi toi uhkaavan mielleyhtymän, mutta ehkä syy on vain kiero mieleni. Samoin huomioni kiinnittyi siihen, että salapoliiseista kaikki olivat miehiä ja intiaani sulkapäähineineen muistutti menneen maailman satuolentoa. Muu kuvitus tai sisältö ei osunut silmään.

* Minulle lähetettiin muutama Oppi & ilon tuote aiempien kirjoitusteni perusteella, pyytämättäni. Lähetekirjeessä toivottiin bloginostoa, mutta muita toiveita kirjoitusteni suhteen ei esitetty. Blogiin kirjoitan niistä tuotteista, joista saattaa olla iloa ja hyötyä S2-opetuksessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti