15.4.2016

Peliesittely: SanasotaSanasodassa (Competo) on tarkoituksena keksiä sana annetusta aihealueesta ennen pelikumppania. Kukin pelaaja nostaa kortin yhteisestä pakasta näkyville omaan pakkaansa vuorollaan. Korttikuvioiden ollessa samanlaisia, korttien pelaajat mainitsevat toistensa kategoriasta jonkin asian. Jos kategoria olisi vaikka ”suomen kieliopin kirjoittaja”, yksi vastausvaihtoehto olisi ”E. N. Setälä”.  Nopeampi saa osavoiton. 

Sanasodassa koko pelin voittaja on se, joka kerää eniten kortteja itselleen osavoitoista. Lisäjännitystä peliin tuovat sarjat ja jokerit. Ohjeessa on lisäksi esitelty monta varteenotettavaa pelin variointimahdollisuutta. Peliä voi pelata kaksin tai kolmin, mutta hyvän sodan saa aikaiseksi 4-6 pelaajalla. Suositusikä on kymmenestä vuodesta eteenpäin. Peli on ulkomuodoltaan kompakti, joten kuljettaminen ja säilyttäminen käyvät vaivatta.

S2-opetukseen kolme korttipinoa ja yhteensä 216 aihealuetta käyvät mielestäni hyvin. Kortteja voi käyttää erikseen tai sekoittaen, jos tahtoo valikoida. Valikointi voi olla perusteltua oppijoiden taitotason, mutta myös kulttuuritietämyksen vuoksi. Shakkinappuloiden nimet tai 90-luvun TV-sarjat eivät useinkaan ole keskiössä suomen tunnilla. Suurin osa korteista on kuitenkin käypiä. Tärkeää  sekoittaessa tai valittaessa on  katsoa, että kaikkia korttikuvioita on tarpeeksi.

Alkeistasollekin peli käy, kunhan kaikki tietävät jokaisesta käytetystä kategoriasta edes yhden sanan. Silloin yksi pää- ja alakäsite toimivat ikään kuin nopeusmuistipelinä. Kategoroita voi käydä läpi useine mahdollisine vastauksineen ennen pelaamista sanavaraston laajentamiseksi. Aikaahan tällainen toki vie, mutta pitkin lukuvuotta eteen tulleet sanaperheet voi kerätä yhteen keväällä. Valmiita sanastoja voi sitten käyttää lähtökohtana tekstintuottamisessa, vaikkapa vertailuasteita harjoiteltaessa: oppijat nimeävät Afrikan maita ja vertailevat sitten kokoa, väkilukua, luontoa, ihmisiä, kulttuuria jne.

Katso myös Kaleidos,  Reuhurinne: Keksi sana, Huhupuheita, Sanasankari
Pelistä tulee pidempi juttu Sutina-lehteen toukokuussa 2016. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti