31.3.2017

Tulostettava materiaali: päätteen liittäminen merkkeihin

Suomi toisena kielenä -opetuksessa ollaan jo pitkällä, kun kielenhuollon yksityiskohtiin aletaan kiinnittää systemaattisesti huomiota. Alusta lähtien vaadin korkeakouluopiskelijoiltani isoa alkukirjainta virkkeen alussa ja pistettä lopussa, mitkä nekään eivät ole selviöitä tietyistä kirjoitusjärjestelmistä tulevilla oppijoilla. Matkan varrella annan vinkin siellä ja toisen täällä. Opiskelijakohtaisesti ohjaan suositeltuihin valintoihin, mutta vasta korkeakouluun tai työelämään valmentavissa opinnoissa olen ottanut kielenhuollon kunnolla puheeksi. Siihen mennessä opiskelijat ovat toki törmänneet lukemattomiin esimerkkeihin ja toivottavasti imeneet itseensä jotain jo alitajuisesti.

Päätteiden liittäminen numeroihin, merkkeihin ja lyhenteisiin voi kuitenkin olla yllättävän helppoa, sillä suomen oppijat ovat todennäköisesti joutuneet miettimään sanan vartaloita äidinkielistä enemmän - tietoisesti tai tiedostamattaan. Ammattikorkeakoulun tekniikan opiskelijatkin ovat hyväksyneet yksinkertaisen yhdistä parit -pelini. Jokunen ehkä kehtaisi myöntää olleensa jopa innoissaan. Peliä saa sellaisenaan käyttää epäkaupallisiin opetustarkoituksiin, kunhan lähdemerkinnät ovat alkuperäisessä kappaleessa näkyvissä.

Huom! Älä tulosta kuvaa (huono resoluutio), vaan pdf.

Sivut olen tulostanut erivärisinä, jotta pelit pysyisivät hieman paremmin pakoissaan. Leikkaamisessa ja mahdollisessa laminoinnissa on iltapuhteita, mutta itse tykkään väkerrellä. Itse pelaaminen on tapahtunut kahden tai kolmen hengen ryhmissä yksinkertaisella etsi parit -ohjeella. Muistipelinäkin näitä pelata voi, mutta en ole nähnyt hyötyä ajanhukan suhteen merkittäväksi. Tekniikan suomen kielen ja viestinnän tunneilla minulla on ollut kolmantena pelinä asteet, ja pelejä olen kierrättänyt pareilla sitä mukaa, kun edellinen on tullut valmiiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti