23.3.2017

Tulostettava materiaali: yksikön genetiivi

Omat opiskelijani ovat saaneet ensikosketuksensa yksikön genetiiviin puhelinnumeron tiedustelun muodossa. Tämän opetusmonisteen (pdf) nimissä ei ole astevaihtelua, mutta tarkkana pitää kuitenkin olla konsonanttiin loppuvien sanojen kanssa. Genetiivin lisäksi harjoitellaan myös numeroita.

Paritehtävässä molemmille on omat listansa numeroista. Sinänsä ei haittaa, jos listat työskennellessä menevät sekaisin - se kasvattaa vain hieman vaikeustasoa, kun puhelinnumeron haltijaa metsästää suuremmasta numeroiden joukosta. Parista toinen valitsee numeron omasta listastaan ja kysyy sitä  ääneen: "Kenen puhelinnumero on....?". Vastaaja etsii listasta kuulemansa numeron ja kertoo, kenelle numero kuuluu: " Se on x:n puhelinnumero".
Huom! Älä tulosta kuvaa (huono resoluutio), vaan pdf.

Aika moni luettelee puhelinnumerot luonnostaan numero numerolta. Joskus on kuitenkin käynyt niin, että kymmenet ja sadat samalla kertaa opetettuani joku on lähtenyt soveltamaan sääntöä puhelinnumeroihin "Kenen puhelinnumero on nollaneljämiljardiakolmekymmentä-seitsemänmiljoonaa... hei ope!?". 

Tehtävän jälkeen olemme päässeet puhumaan suomalaisista nimistä, kun olen arvuutellut nimi kerrallaan, onko kyseeessä nainen vai mies. Usein olemme ehtineet kurkistaa myös Nimipalveluun ja etsiä joidenkin ryhmäläisten nimiä tietokannasta. Muutamat nimistä menevät kategorisesti väärin opiskelijaryhmilläni. Arvaatko, mitkä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti