26.3.2017

Peliesittely: Muumin kirjainpeli

Ajattelin, että kirjainpelien läpikäynti saa jo riittää, mutta otin asian hyötyliikunnan kannalta, kun alueeni kierrätysryhmästä löytyi Muumin kirjainpeli.


Pelivaihtoehtoja ja vaikeustasoja paketissa luvataan seitsemän, mutta jokaisessa perusidea on sama: omalle pelilaudalle kerätään sopivia kirjaimia yhteisistä kirjainlaatoista. Laatoista voidaan etsiä samankaltaisuuksia (isot tai pienet kirjaimet), yhdistää isoja pieniin tai pieniä isoihin sekä yhdistää kuvat kirjaimiin. Suomenkielisille, kirjainten hahmoja opetteleville lapsille kaikki vaihtoehdot ovat varmaan mielekkäitä, mutta S2-opetuksessa oppijoilla ei välttämättä ole sanastollista pohjaa kuvalaattojen käyttöön. Toisaalta hieman passiivisen sanan voi oppia kuvista, sillä pelilaudalta voi polun avulla tarkistaa alkukirjaimen. Kirjainten kohdalla polku kertoo oikean vastauksen, mutta kirjainhahmojen harjoittelu ei taas koske kuin lukemaan opettelevia ryhmiä.


Peliin kuuluu 60 kirjainkorttia (isoja ja pieniä kirjaimia), 30 kuvakorttia sekä kuusi pelilautaa.  Kirjaimista puuttuvat d, f, q, w, x, y, å ja ö. Lisäksi paketissa on mukana vastausliuskat, joissa jokaiseen kuvaan on liitetty sana. Osa kuvista ei ole aivan yksiselitteisiä sanojen suhteen, mikä voi sekoittaa oppimista. Itse olisin esimerkiksi auringon sijaan saattanut arvata sanaa ranta, ellen olisi poluista tiennyt sanan alkavan a:lla. Kovakouraisena käyttäjänä tykkään siitä, että palaset ovat vahvaa pahvia ohjeita myöten.


EDIT 14.4.: Vaativaksi sanasto- tai virkepeliksi tarvikkeet voi muuttaa siten, että laattojen joukosta poimitaan kaikkien osallistujien laudalta kirjaimet, joita on käytettävä sanassa tai virkkeen sanojen alussa. Sanojen tai virkkeen keksineet saavat täydennyksen pelilautaansa. Tällaisessa pelissä ryhmä on syytä pitää hyvin pienenä. / Kirjainlaattoja on pelissä kuitenkin hyvä määrä käytettäväksi erilaisiin kirjainarpojaisiin niin kuin olen Scrabblen yhteydessä ideoinut.


Lisää aakkosista täällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti