16.7.2016

Peliesittely: Touhulan iso aakkospeli



Olin hereillä Facebookin kierrätysryhmässä ja bongasin hyväkuntoisen Touhulan aakkospelin (Tactic) muutamalla eurolla. Pelissä on tarkoitus suorittaa aakkosiin ja sanoihin liittyviä tehtäviä ja ansaita aakkoslautaa peittäviä omenoita. Eniten omenoita kerännyt voittaa pelin. Aakkoslautoja ja nappuloita on neljälle pelaajalle. Lisäksi on kaksi noppaa, joista toinen määrittää etenemisen ja toinen tehtävätyypin. Pelilautaa kierretään aakkospolkua pitkin. 

Tehtävätyyppeinä on aakkosten kirjoittamista, tietyllä aakkosella alkavien esineiden etsimistä, pelin mukana tulleiden kuvalaattojen kuvien alkukirjaimen tietämistä, tiettyyn kategoriaan kuuluvan sanan keksimistä (kategoriakortit) sekä joukkoon kuulumattoman sanan arvaamista (alkukirjaimen mukaan; kuvakortit).


Peli sopii sellaisenaan parhaiten lasten tai lukemaan opettelevien suomen opetukseen. Aakkosten piirtämisen harjoittelu sekä sanojen alkukirjainten tunnistaminen ovat jo lukemaan oppineille turhauttavan helppoja. Kuvitus on scarrymaista, mutta sanat sopivat muutamaa poikkeusta lukuunottamatta alkeita opiskelevalle aikuisillekin. Jokaisessa tehtävätyypissä on muutama lasten maailmaan liittuyvä sana kuten nalle-cowboy tai uimarengas. Muutamat sanat kuten äyskäri, mylly, airo ja nuoli, ovat hieman epäoleellisia alkeistasolla ja toisaalta muut sanat liian helppoja aivan alkeiden jälkeen.

Pelin idea on mielestäni tosi kiva, mutta suomen opetukseen peli soveltuu vain hyvin lyhyen aikaa. Pelaajien voi olla myös vaikea muistaa tehtävänopan tehtäviä, sillä kaikki kuvat eivät ole yksiselitteisiä tehtävänannossaan.

Pelistä tullee pidempi juttu Sutinaan vuonna 2017.
Katso myös Aakkoset-postaus. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti