19.6.2024

Peliesittely: Hellapoliisi. Herkullinen korttipeli.

Hellapoliisi (Tactic) on korttipeli ruoasta. Peliin kuuluu 64 reseptikorttia, joiden toisella puolella on annoksen nimi ja kuva annoksesta, ja toisella puolella tarvittavat raaka-aineet ja itse resepti. Reseptit ovat mukavan napakoita, mutta sanasto ja rakenteet vaikeita. Reseptejä on lohikeitosta ja saaristolaisleivästä tarte tatiniin ja hapankorppurulliin. 

Vasemmalta oikealle ruokakortteja, ruoka-ainekortteja, tiimalasi ja pelilaatikko.

Raaka-ainekortteja on sata: jokaisessa on kuva ja raaka-aine partitiivissa. Pelin idea on parittaa raaka-ainekortit reseptikorttien kuvien kanssa hiekan valuessa tiimalasissa. Suomen kielen opetuksen näkökulmasta tällainen tapa pelata vaatii liikaa suomalaisen ja eurooppalaisen ruokakulttuurin tuntemusta ja liian vähän suomen kielen taitoa. Yhden reseptin aineksien etsiminen raaka-ainekorteista ei myöskään onnistu, sillä jokaisesta reseptistä ei ole kaikkia raaka-aineita.

Materiaalia voi kuitenkin käyttää muutoin ruokasanojen, partitiivin, imperatiivin ja suomalaisen kulttuurin oppimiseen:

  1. Reseptikorttien kuvapuolta voi käyttää sanaston harjoittelemiseen: Mitä näet kuvassa? Mistä aineista ruoka on tehty?
  2. Reseptikorttien reseptipuolelta voidaan tarkastella niin mittoja (g, dl, l, tl, rkl, ripaus, maun mukaan, cm, rasia, ruukku, paketti = pkt, purkki = prk)  kuin yksikön ja monikon partitiiviakin.
  3. Reseptikorttien reseptipuolta voi käyttää myös imperatiivin harjoitteluun. Kokkausverbejä löytyy aikamoinen liuta: kuumenna, (esi)paista, ruskista, kiehauta, kääntele, lisää, sekoita, puolita, mausta, vaahdota, painele, revi, valuta, kaada, tarjoa... (tässä kolmen sattumanvaraisen kortin verbit). Opiskelijat voivat kerätä resepteistä imperatiivimuotoja ja muuttaa ne perusmuodoksi.
  4. Sanastoa ja yksikön partitiivia voi harjoitella raaka-ainekorttien avulla: Opettaja voi esimerkiksi jakaa kortit opiskelijoille ja pyytää aineksia keittoon, kuivakakkuun, pastaan, leipään, salaattiin jne. Jos opiskelijalla on oikea raaka-aine, hän sanoo sen ääneen. Lopuksi voidaan miettiä, mitä muita raaka-aineita ruokalajeihin voisi laittaa.

Hellapoliisista on olemassa myös lautapeliversio.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti