19.1.2017

Peliesittely: Visailuetsivät

Kun sain Visailuetsivien pelin käsiini kirjastosta, minua kutkutti pelata heti sen hempeän synkällä laudalla ja hauskoilla hahmoilla. Säännöt on tiivistetty tarinan muotoon, mutta pidemmät selitykset kannattaa opettajan käydä läpi yhdessä oppijoiden kanssa. Yksinkertaistettuna pelissä on tarkoituksena selvittää vastaukset kolmeen kysymykseen: kuka, mitä ja missä? Johtolankoja kerätään laudan eri puolilta, ja niiden määrän merkiksi saa johtolankanappuloita. Pelaajat pitävät itse kirjaa johtolankojen vihjeistä pelivihkoihinsa. Kun pelaaja kuvittelee tietävänsä oikeat vastaukset kaikkiin kolmeen kysymykseen, hän marssii poliisiasemalle ja tulee mestarietsiväksi!


Pelissä on kaksi eri tasoa: yhden ja kahden tähden kysymyskortit. Valitaanpa sitten helppo tai vaikea taso, pelikerralle valittujen kolmen kortin (kuka, mitä ja missä) yhdeksän vihjettä paljastuvat kurkistusluukkujen kautta laudan eri pisteillä. Vihjeet on useimmissa tapauksissa laadittu sen verran viekkaasti, että mikään ratkaisu ei avaudu vain yhden kurkistuksen perusteella. Esimerksiksi Tanskaa arvuutellaan seuraavasti: "Tämän valtion lipussa on punaista ja valkoista", "Suomi on pinta-alaltaan lähes kahdeksan kertaa suurempi kuin tämä Pohjoismaa" ja "Tämä paikka tunnetaan voileivistään". Aavistuksen voi saada jo yhdestä vihjeestä, mutta varmistuakseen kannattaa kerätä kaikki vihjeet.


Helpomman tason vihjekorteissa varkaan piilopaikat ovat usein Euroopassa, mutta sijoittuvat myös eri planeetoille tai länsimaisen kirjallisuuden maailmaan. Vaikeammalla tasolla matkustetaan vähän kauemmaksi maapallolla ja jopa nähtävyyksiin, mutta suurin ero on vaikeammissa vihjeissä ja kulttuuritietouden tarpeessa. Paikkakorteissa toistuu aloitus "Siellä/Täällä on...", joten kortteja voisi erikseen käyttää etenkin eri lausetyyppien (varsinkin eksistentiaalilauseiden) harjoittelemiseen; oppijoiden kanssa vastaussanan voisi sijoittaa virkkeisiin yhdessä: "Tanskan valtion lipussa..., ....suurempi kuin Tanska, Tanska tunnetaan..." ja samalla oppia kulttuuritietoutta.

Helpommissa henkilökorteissa esiintyy paljon perinteisten ja tunnettujen lastensatujen henkilöitä sekä suomalaisia ja ulkomaalaisia julkkiksia ja urheilijoita. Lastensadut ovat länsimaiden ulkopuolelta tuleville todennäköisesti haastavia. Vaikeammissa korteissa on enemmän oikeita henkilöitä, ulkomaalaisia julkkiksia, jotka nekin saattavat olla tuntemattomia S2-oppijalle - tai minulle. Tämän kategorian voi kuitenkin jättää pelissä kokonaan selvittämättä, jolloin myös peliaika lyhenee. Rikoksen tekijän opettaja voi punoa peliin johdatuksessa arpomalla kortin ja kertomalla, kuka henkilö on ja mistä hän on tunnettu.

Helpomman tason varkauden kohteena on konkreettisia substantiiveja, joista monikaan ei ole jokapäiväisiä käyttöesineitä. Vihjeistä suomen kielen oppijat saattavat tietää, mitä haetaan, mutta eivät osaa nimetä esinettä suomeksi. Sanakirjoja onkin suotavaa olla käsillä. Jotkin sanat ovat tässäkin kategoriassa tiukasti kulttuuriin sidottuja kuten lego-palikka tai sima.  Vaikeammalla tasolla sanat karkaavat kauas jokapäiväisistä ja vihjeissä on tiedettävä paljon historiasta ja kulttuurista, kun värttinä, gondoli tai ilmapuntari on varastettu. Näitäkin kortteja voi kuitenkin sellaisenaan käyttää eri sijamuotojen harjoittelemiseen lauseessa: "Sitä käytetään usein syntymäpäivinä", "Eemelin pikkusisko hinattiin sen päähän", "Siinä on pitkä naru" (lipputanko). Korteilla olisi helppo saada oppijat ymmärtämään pronominien eri muotojen yhteys toisiinsa, kun niitä verrattaisiin substantiivien taipumiseen.


Vihjeiden kieli sopii hyvin suomen kielen keskitasolle: rakenteet ovat toistuvia ja varsinkin passiivia esiintyy paljon, mutta sanaston tulee olla jo melko laaja. Suurin ongelma minkä tahansa tason kielenoppijoiden kanssa on sama kuin muissakin tietovisoissa: niissä tarvitaan laajaa länsimaisen ja suomalaisen kulttuurin tuntemista. Vaarana ja mahdollisuutena on, että pelattaessa kiinnitetään huomio liikaa tietosisältöön, ja turhaudutaan liian vaikeisiin vihjeisiin tai vaihtoehtoisesti innostutaan ottamaan kielestä selvää.


Katso myös Johtolanka, Cluedo ja Cluedo Junior.
Pelistä tulee juttua Sutinaan vuoden 2017 alussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti