14.1.2017

Peliesittely: Cluedo ja Cluedo Junior


Cluedossa (Hasbro) pelaajat selvittävät murhaajan, murhapaikan ja murha-aseen vaihtamalla kortteja ja keksimällä juoruja, jotka toisten pitää kumota. Pelissä on kolmenlaisia kortteja:  Juorukortteihin on merkitty kaikki kutsujen vieraat (eli epäillyt), aseet ja paikat. Juorukorttien pohjalta esitetään syytöksiä oletetusta tapahtumasta, ja muiden tulee osoittaa nämä syytökset vääriksi. Toinen korttipakka, juonikortit, vaikuttavat pelin kulkuun esimerkiksi ylimääräisin pelivuoroin, laudalla siirtymisin ja juorukorttipaljastuksin. Jokaisella vieraalla on myös omanlaisensa valttikortti käytettäväksi kerran pelin aikana - ikään kuin oma henkilökohtainen juonikorttinsa. Pelaajat pitävät kirjaa saamistaan vihjeistä paperille, kunnes ovat varmoja, mitkä kolme juorukorttia (vieras, ase, paikka) on kätketty pelin alussa kirjekuoreen. Pelaajia on kolmesta kuuteen.

Oppijalle säännöt ovat liian monimutkaiset omaksua ilman opettajan valtavaa panostusta. Toisaalta taas esimerkiksi jokaisen henkilökohtaiset valttikortit on mahdollista jättää pelistä kokonaan pois ja näin keventää säännöstöä. Pelatessa ryhmä voi käyttää omaa tasoaan vastaavaa kieltä kertoessaan suppeasti tai laajasti epäilyksensä rikoksesta, kunhan sanasto ja juonikorteissa esiintyvät peliohjeet on opeteltu aiemmin. Opettajan täytyy ottaa huomioon myös pelaajien henkilökohtainen historia; jollekulle pelin aihe voi olla liian rankka käsiteltäväksi.

Cluedo juniorissa aihe on maltillisempi: pelissä etsitään kadonnutta kakkupalaa. Murhaajan, murhapaikan ja murha-aseen sijaan etsitään kakkupalan syöjä, nautittu juoma ja ajankohta. Yhtä lailla kuin aikuisten versiossa, tässäkin oikeat vastaukset löytyvät poissulkemisen kautta. Noppa ja liikkuminen pelilaudalla määrittelevät sen, mitä vihjeitä pelaaja saa haltuunsa. Toisin kuin aikuisten versiossa, Junioria voi pelata paljon vähemmällä suomen kielen taidolla, mutta toisaalta siinä piileekin Juniorin ongelma: juuri mitään ei tarvitse välttämättä sanoa tai lukea. Opettaja voi tietenkin ohjata sanoittamaan kaiken toiminnan. Ohjeet ovat helppolukuisemmat, mutta silti liian pitkät, joten opettaja joutuu tässäkin pelissä näkemään vaivaa ohjeiden yksinkertaistamisessa.

Katso myös Johtolanka ja Visailuetsivät.
Pelistä tullee juttua Sutinaan vuonna 2017.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti