16.6.2016

Kalevala(pelit)

 Kalevalasta

Kalevalaseuran sivut kertovat kattavasti Kalevalasta (http://kalevalaseura.fi/). Itse koen kiinnostavimmiksi seuraavat osiot:
Kalevalasta on toki paljon esimerkiksi Yle Oppimisessa ja Elävässä arkistossa.  

Alkuperäinen Kalevala on luettavissa osoitteessa: http://neba.finlit.fi/kalevala/index.php?m=1&l=1, mutta Kalevalaa on toisinnettu helpommiksikin versioiksi. Tässä muutama:

  • Kunnas, Mauri & Kunnas, Tarja. 2015. Koirien Kalevala. Helsinki: Otava. (lastenkirja)
  • Rajala, Pertti. 2002. Kalevala. BTJ-kirjastopalvelu. (selkokielinen)
  • Raassina, Marko. 2015. Kalevala. Helsinki: Arktinen banaani. (sarjakuva) 
EDIT 6.4.2017: Valmista materiaalia opetukseen on Open valinta -blogissa. Postauksessa on kuvattu loistava, toiminnallinen Kalevala-kokonaisuus tehtävineen ja linkkeineen B-tason oppijoille. Suomen juhlavuoden kunniaksi Helsingin ylipiston historian laitos (Derek Fewster) ja Aalto-yliopisto yhteistyössä selvittävät, kuinka Kalevala voisi kääntyä vakavaksi tietokonepeliksi.

Kalevala peleissä


Kalevala on innoittanut myös pelintekijöitä. Tuossa aiemmin mainitussa Kalevalan kankahilla -materiaalissa on varsin paljon pelimäisyyttä ja tietoa Kalevalasta. Sen sijaan Heroes of Kalevala -mobiilipeli ei ole varsinainen oppimispeli. Toki se antaa joitakin tietoja Kalevalasta erilaisten sankarien ja heidän voimiensa kautta, mutta pelissä  keskitytään ennen kaikkea kolmen suorien rakentamiseen - englanniksi. Legend of Kalevala pitää sisällään vielä vähemmän tietoa Kalevalasta, on englanninkielinen ja kauniisti sanottuna retro. Fakefishin Northboundia saamme vielä odotella, mutta tämänkin pelin käyttökieli on englanti.


ÄOL:n Laatusana on julkaissut äidinkielisille Kalevalapelin, joka on mielestäni visuaalisesti erittäin kaunis. Pelissä pyritään keräämään mahdollisimman paljon pisteitä vastaamalla oikein kysymyksiin, tavoittelemalla ja suorittamalla avaintehtäviä sekä saapumalla ensimmäisenä maaliin.


Kysymyksissä on kaikkea Kalevalan sisällöstä Lönnrotiin ja Aku Ankkaan. Vastausvaihtoehtoja annetaan yleensä kolme, joten vastaaminen ei ole täysin mahdotonta sellaisellekaan, joka ei ole Kalevalaa kokonaan lukenut. Tarinoista pelaajilla täytyy kuitenkin olla tietoa. Myös avaintehtävät edellyttävät aiempaa tietoa; avaintehtävässä voi joutua yhdistelemään esimerkiksi kosijat kosittavien kuviin. Joihinkin avaintehtäviin kaikki pelaajat osallistuvat samanaikaisesti.

Peliohjeet on miellyttävästi painettu sekä ohjekirjaseen että pelilaatikon pohjaan. Materiaalit ovat omiin mieltymyksiini liian heppoisia, mutta kestävät kyllä kaunista pelaamista. Laatikko on kompakti. Nappuloita pelissä on kymmenen, mutta pelilauta ei ole suurensuuri. Noinkohan iso joukko jaksaa odottaa omaa vuoroaan? S2-oppijalle peli on hyvin haastava sekä kulttuuritiedon että kielen osalta.


Myös Tactic on julkaissut Kaleva of Finnish forests -lautapelin. Se on strateginen kaksinpeli, jossa vastustajan suojaloitsut pyritään kumoamaan; voittaja on vastustajan loitsukenttään kolme pelimerkkiään ujuttanut pelaaja. Omalla vuorolla yhtä pelimerkkiä siirretään yksi askel. Pelilaudan ruudun voi valloittaa toiselta hyökkäämällä. Hyökkäyksessä lähtöpaikan kortin arvo - Kalevalan hahmo - määrittää sen, kumpi voittaa. Häviäjän pelimerkki poistetaan laudalta, jolloin hän joutuu pelaamaan alivoimalla.

Peli on puhtaasti strateginen siirtelypeli, ja Kalevalan tarina on päälleliimattu kehys. Kalevalan sankareista on muutaman virkkeen mittaiset esittelyt ohjeissa, mutta tietoa heistä ei pelattaessa tarvita. En äkkiseltään keksi opetustapaa, jossa jokaiselle henkilöhahmolle omistettuja paria kolmea korttia voisi käyttää niin hyödyllisesti, että peli niiden takia kannattaisi ostaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti