24.8.2016

Aakkoset

YLE avasi Suomen kielen alkeet -sivuston, jossa tällä hetkellä on aikas herkullisesti aakkoset esiteltynä: on kirjain, sana, kuva ja vielä videolla ihminen, joka näitä kirjaimia ja sanoja toistaa.  Oppijalle on tosi tärkeää nähdä, miten suu liikkuu missäkin äänteessä.
http://yle.fi/aihe/oppiminen/suomen-kielen-alkeet

EDIT maalis 2017: Lieksan kristillinen opisto on tuottanut Lukipolku-materiaalin, jolla harjoitellaan aakkosia ja niiden tunnistamista sanoista. 

Odotan myös, että kirjastosta pääsen lainaamaan Eija Ahon, Mari Nikosen ja Aino Huhtaniemen Fonetiikkaa suomen kielen oppijoille (Finn Lectura), jossa ilmeisesti on poikkileikkauskuvat suusta eri äänteiden esittämiseksi. Kirjan luvataan FL:n sivuilla olevan yleistajuinen.



Aakkosia voi ääntää lukuisista kirjoista, mutta tässä on kaksi mun lempparia:
  • T niin kuin tiikeri (2015, Tactic Publishing): jokaiselle aakkoselle on omistettu yksi sivu, jolla on lyhyt päälause täynnä kyseistä aakkosta ja virkkeeseen liittyvä kuva. Virkkeet on kirjoitettu suuraakkosin ja tavutettu. Vieraskielisissä kirjaimissa on ilahduttavasti otettu lainasanat leikkiin, sillä esimerkiksi fiinit flamingot liftaavat fantastiseen Floridaan!  
  • Kielet kippuralla. Lasten loruaapinen (Riipinen, Anni & Ruuska-Tuominen, Ritva; 2012; Minerva): Jokaiselle aakkoselle on tässäkin kirjassa omistettu kuva ja sivu. Lyhyen päälausevirkkeen sijaan aakkosesta on runoiltu kokonainen säkeistö. Lisäksi sivulla on sanakierre kyseisellä aakkosella alkavista sanoista. Alkeisopetukseen loruja voi käyttää vain ääntämisen opettelemiseen, sillä niiden kääntäminen ei maksa vaivaa. Sen sijaa sanakiekuran sanat voi kääntää. 

Akkospeleistä on omat kirjoituksensa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti