12.4.2017

Peliesittely: Words (vanha)

Words on sekoitus Entä jos olisit...? -peliä sekä Sanasotaa ja Sanasankaria. Tarkoituksena on keksiä tiettyyn aiheeseen liittyviä sanoja, jotka sisältävät annetut kirjaimet. Pelaajat arvaavat pelimerkein, kuinka hyvin vuorossa oleva pelaaja suoriutuu tehtävästä, ja pelimerkkinsä ensin takaisin kerännyt voittaa.

Words on monimutkaisempi säännöissään kuin Entä jos olisit...? -peli. Wordsissä arvataan vuorossa olevan pelaajan kykyä ratkaista haaste, mutta lisäksi panostetaan vastaus. Sanasodasta poiketen sanojen keksimistä vaikeuttavat vielä kirjainkortit kuten Sanasankarissa. Pelissä kirjainkortit arvotaan pyörittämällä spinneriä.


Opetuksessa peliä voi muokata melko paljon. Yksinkertaisimmillaan aihekorteista voidaan keksiä sanoja - ryhmissä, yksin, pareittain, määrätyssä ajassa tai määrätty määrä. Mukaan voidaan ottaa alkukirjain tai sovittu määrä kirjaimia sisällytettäväksi sanoihin. Oikeat vastaukset voidaan jättää veikata, niitä voidaan haarukoida kyllä- ja ei-korteilla tai lisätä panokset. 

Alkeistasolle pelin idea sopii hyvin, mutta aihealueet vaativat syvempää tietoa suomalaisesta kulttuurista kuin mitä A-tasolla usein on. Ei tietenkään ole sanottua, että B-tason opiskelija tietäisi suomalaisista kaupungeista, jalkapallojoukkueista, saarista tai ministereistä sen enempää. Myös perhosten, jalokivien ja puutarhatyökalujen sanasto ei useinkaan ole keskeisintä alkeistasolla. Kortteja on kuitenkin päälle sata, joten etukäteiskarsintaa voi opettaja suorittaa hyvin myös mm. keittiövälineisiin, kieliin ja ammatteihin.


Valmiiseenkin pöytään pääsee Opettajan idearepun (Rinne & Tempakka) kanssa. Kirjan ensimmäisessä tehtävässä on kirjainrata, jota edetään aihealuekorttien mukaisesti. Kortteja on kahta tasoa. Opettajalle tämä vaihtoehto tietää hieman monistamista ja leikkaamista, mutta kategoriat ovat sopivampia opetukseen, eikä luokassa tarvitse olla yhden pelilaatikon varassa.

5 kommenttia:

  1. Mistähän löytyisi tämän pelin säännöt oli hävinnyt pelin välistä

    VastaaPoista
  2. Löytyykö mistään ohjeet tähän peliin oon hukannut omat

    VastaaPoista
  3. Löytyykö ketään ohjetta tähän peliin .

    VastaaPoista
  4. Hei löytyykö keltään tämän pelin Words sääntöjä olen hukannut ne ja ei n ihan muista tarkkaan paljon alussa saa panoksia ja miten.

    VastaaPoista
  5. Mulla ei valitettavasti taida olla ohjeita enää tallella.

    VastaaPoista