5.4.2016

Peliesittely: Kirjainkivaa & Sanasokkelo

Kirjainkivaa ja Sanasokkelo ovat 50 kortin ja noin 100 tehtävän tehtäväpakkoja, joihin voi uudestaan ja uudestaan ratkaista tehtäviä pyyhittävän tussin ansiosta. Tässä mielessä ne sopivat loistavasti luokkaan vaikkapa tehtäväpiirin järjestämiseen, kun jokainen pienryhmä ei tarvitse omaa pakkaansa. Toinen asia on, saako opiskelijat pyyhkimään merkintänsä korteista, ennen kuin he siirtyvät tehtäväpisteeltä toiselle. Useampia kyniä on ostettavissa erikseen.


Kirjainkivaa keskittyy aakkosten opetteluun. Korttipakasta löytyvät kaikki aakkoset, jotka voi levittää vaikka samalla kertaa pöydälle esille. Aakkoskorteissa harjoitellaan kirjaimen muotoa sekä sanoja, joissa on kyseinen kirjain. Esimerkiksi A-kirjaimen kortissa on kuva apinasta, avaimesta, laivasta, mukista, lehdestä, sahasta, autosta ja aasista. Tehtävänä on ympyröidä sanat, jotka alkavat a-kirjaimella. Muina tehtävätyyppeinä ovat muun muassa labyrinttien ja salakirjoitusten selvittäminen, alku- tai loppukirjainten kirjoittaminen sekä erilaiset ristikot. Pinkka sopii vasta lukemaan opettelevillekin, kunhan opettaja ehtii opastaa tehtävien tekemiseen. Itse käyttäisin tätä pääasiallisesti aakkosten opettelussa.

Jostain syystä en tullut valinneeksi kuvaan yhtään aakkoskorttia, mutta ensimmäisestä kuvasta saa ajatuksen.

Sanasokkelo on suunnattu hieman vanhemmille äidinkielisille ja sopii S2:ssa perusteet hyvin hallitseville. Aakkosten sijaan korttipinkassa keskitytään sanoihin, sanaperheisiin ja sana-arvoituksiin. Tehtävissä muun muassa etsitään ja selvitetään yhteenkuuluvia sanoja, yhdistellään kirjaimista sanoja tai sanoja ja kuvia, ratkotaan ristikoita ja nautitaan kielipeleistä: ratkaistaan sanaketjujen muodostumista, i-kieltä tai sanansisäisiä sanoja. Loppusointujakin harjoitellaan esimerkiksi runoilemalla. Monet tehtävistä ovat vaikeita äidinkielisillekin, joten pakasta on valittava tarkkaan osaamistasoon sopivat kortit. 

Yhteinäistä nimittäjää korteille ei löydy kuten Kirjainkivan aakkoset, joten Sanasokkelon kortit toimivatkin parhaiten lisätehtävinä nopeille tai yksittäisenä korttina jonkin muun tehtävän ohessa. Toisin kuin Kirjainkivasta, tästä pakasta löytyvät myös vastauskortit, mikä mahdollistaa opiskelijoiden itsenäisemmän työskentelyn silloin, kun heidän taitonsa siihen riittävät.


Katso myös Puuhavihko, Concept, Sanaseikkailijat
Peleistä tullee pidempi juttu Sutina-lehteen vuoden 2016 aikana 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti