4.1.2016

Peliesittely: Treffipalvelu (vanha)

Treffipalvelu-pelissä on tarkoitus toimia treffipalvelutoimiston johtajana ja auttaa asiakkaita löytämään heille täydellinen kumppani. Peli voi kirvoittaa puhumaan eri maiden käytännöistä kumppaninhaussa, mutta syytä on muistaa myös pelin heteronormatiivisuus: tässä toimistossa naiset etsivät miehiä ja miehet naisia.


Pelissä jokainen treffitoimisto saa kolme mies- ja naiskorttia. Pelin aloittaja valitsee yhden korteistaan ja esittelee hänet muille toimistoille. Hän saa kertoa kolme kuudesta korttiin merkitystä piirteestä. Muut valitsevat omista korteistaan parhaiten esitellylle sopivan henkilön. Aloittaja valitsee näistä esittelyistä yhden ja kortit paljastetaan kaikille. Jos kaikki pelaajat ovat yhtä mieltä siitä, että pari on hyvä, etenevät sekä aloittaja että valitun kortin välittänyt toimisto rakkauden mittarin osoittaman askelmäärän eteenpäin pelilaudalla. Rakkauden mittari on kortin kääntöpuolelle merkitty numeroluku: sinisen kortin nuoli osoittaa punaisen kortin numeroa, kun ne asetetaan päällekäin.

Jos taas jonkun mielestä hänen toimistonsa välittämä kumppani olisi parempi, kaikki  toimistot veikkaavat pienillä nappuloillaan ehdokasta ja rakkauden mittari päättää, kuka siirtyy pelilaudalla ja mihin suuntaan. Alkuperäiset toimistot saavat aina pisteitä tekemästään työstä, mutta veikkaamalla jokainen pelaaja voi edetä. Kilpailevan kumppanin pelilaudalle tuonut siirtyy eteen- tai taaksepäin. Käytetyt asiakaskortit poistetaan pelistä ja niiden tilalle jokainen toimisto nostaa aina uuden. Voittaja on ensimmäinen maaliin selvinnyt.  


Pelin tiimellyksessä tulee harjoiteltua sanastoa niin ammattien, harrastusten, elämäntavoitteiden kuin henkilön ominaisuuksienkin suhteen. Sanasto on perustasoa vaativampaa, mutta toisaalta teksiä ei ole paljon, mikä antaa liikkumavaraa eri tasoilla, kun pelaajat kokoavat suullisesti näistä tiedoista tekstin. Kortteja voisi käyttää myös henkilöistä kertovien pikkutekstien inspiroijina.

Pelin ohjeita on helppo yksinkertaistaa monin kohdin. Jos jättää pelilaudan pois, voi aina kertoa kortista haluamansa kolme piirrettä, eikä pelilaudan määräämiä. Voittaja on silloin se, joka on kerännyt ensimmäisenä tietyn pistemäärän. Myös kilpailevan toimiston oikeuden riitauttaa valittu pari voi hyvin poistaa, vaikkakin se vähentää pelimäisyyttä.


Peli on julkaistu jo vuonna 1993, joten sitä tuskin löytyy kaupoista. Omani pelastin kirpparilta hurjaan yhden euron hintaan. Hieman samanlainen itsensä ja toisen esittelyyn keskittyvä pikatreffipeli löytyy Päivi Rinteen ja Tiia Tempakan kirjasta Opettajan ideareppu (Finn Lectura).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti